Haast elke professionele website wordt onderhouden aan de hand van een CMS, dat staat voor Content Management Systeem. Voor aanpassingen en updates kan de verantwoordelijke medewerker inloggen aan de back-end om zonder technische kennis de teksten en afbeeldingen te wijzigen.

Er zijn echter enorm veel CMS systemen beschikbaar, zowel gratis als betaald. Daarnaast is het ook nog zo dat dit niet per sé iets zegt over de kwaliteit van het systeem. Meestal hebben gratis systemen het voordeel dat er enorm veel plug-ins voor zijn ontwikkeld en dat er veel openbare kennis beschikbaar is over het gebruik van het systeem.

Joomla

Motion Pixels Internet maakt hoofdzakelijk gebruik van Joomla, dat momenteel één van de meest gebruikte CMS-systemen is. De keuze voor een bepaald systeem is niet altijd eenvoudig. Ieder systeem kent zijn voor- en nadelen en is soms zelfs niet eens begonnen als een systeem om de content van een hele website te beheren. Dit geldt ook voor WordPress dat eigenlijk is ontwikkeld om blogs te schrijven en te publiceren.

Joomla biedt een slimme technische basis ("de core") waarmee je eenvoudig met kleine aanpassingen ("overrides") het design of functionaliteit naar wens kunt aanpassen en uitbreiden. Daarnaast kun je veel van diezelfde basis ook (her)gebruiken om een volledige web applicatie op maat te ontwikkelen en in te richten.

Veiligheid

Naast gebruiksgemak spelen de veiligheid en vindbaarheid van een website sterk mee. Zaken die ook voor een belangrijk deel via het CMS, vaak middels een plug-in of door optimaal gebruik te maken van de SEO opties van het systeem zelf, geregeld kunnen worden. CMS systemen zijn namelijk een geliefd doelwit voor aanvallen. Veel overheidswebsites in binnen- en buitenland maken bijvoorbeeld gebruik van Drupal. Een beroemd voorbeeld hiervan is de site van de Amerikaanse overheid.

Bij het gericht implementeren van een website met een CMS op maat zijn dus vele aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Het is dus belangrijk de ervaring en aanwezige kennis op het gebied van webdevelopment, het CMS in kwestie en andere aspecten zoals SEO te peilen. Optimalisatie van een CMS en website begint immers aan de start en niet pas tegen het einde.

Motion Pixels
van Wulfenlaan 6B
1251 CW LAREN NH
T: 035 - 656 54 66
E: info@motionpixels.nl